banner

Utvecklande leksaker för barn

Utvecklande leksaker för barn
Utvecklande leksaker för barn

Att barn ska vara barn och få leka borde såklart vara en självklarhet samtidigt som det också är viktigt att barnen utvecklas och lär sig nya saker. Som tur så finns det idag många leksaker som finns för att hjälpa till i barnets utveckling. Att lära nya sig saker behöver inte alltid vara jobbigt utan det är möjligt att lära sig nya saker på ett lekfullt sätt. Utvecklade leksaker finns det många av vilket är bra eftersom beroende på barnet och hur gammal barnet är så finns det olika saker man måste lära sig för att kunna utvecklas på bästa möjliga sätt. En bäbis behöver lära sig att stäcka sig och förstå hur man greppar en leksak medans ett barn som är i 4-årsåldern behöver börja utveckla språket och använda sin fantasi mer än någonsin förut. Eftersom behoven är olika beroende på vilket ålder barnen är så behöver de alltså ofta helt och hållet olika leksaker att leka med för att på bästa sätt kunna utvecklas som barn.

Från 0 till tonåring

En bäbis behöver sin första leksak för att kunna stäcka sig efter den för att sedan kunna känna och smaka på den. En mycket utvecklade leksak för den allra minsta är därför bland annat senso-bollar i olika färger. Bollarna kan rullas, studsas och det är också helt okej för barnet att smaka på bollarna.

Ett barn som är 1 år tycker om att röra på sig och därför kan det vara smarta att inskaffa en balansbräda vilket kommer hjälpa barnet att till slut lyckas ta de allra första stegen. Ett barn som är 2 år behöver utvecklade leksaker som både är aktiva och lugna. Pussel kan vara bra för de lite lugnare stunderna medans ett litet musikset kan vara bra när barnet vill vara lite mer aktivt.

När barnet är mellan 3-4 år så händer mycket i utvecklingen så som att språket utvecklas men också att barnet hela tiden får mer och mer fantasi. Det kan vara givande för barnet att börja spela lite spel men också att få vara kreativ genom att få leka med modellera. När barnet är mellan 5-6 år så bör man förvänta sig mycket energi och barnet har nu också börjat leka en hel del med andra barn. Samtidigt blir barnet ofta väldigt medveten om sin identitet i den här åldern. Bra och givande leksaker kan vara leksaker där barnet får använda fantasi och kreativitet men också roliga och givande spel.

Ett barn som är 7 år är redo att börja skolan vilket innebär att det kan vara bra med leksaker som handlar om att lösa ett problem samtidigt som det också är bra på att öva på uthållighet. Bra leksaker kan bland annat vara spel som handlar om att lösa problem. Barn mellan 8-12 år behöver såklart också givande leksaker även fast de inte är små längre. Det kan därför vara bra att spela invecklade spel men också att leka med leksaker som man kan leka med både inne och ute.

About Tyra