banner

Spelberoende – varningssignaler

Hur gärna föräldrar än vill att deras barn ska vara ute och leka, helst på samma sätt som när de själva var barn, är det bara att se sanningen i vitögat och inse att det nog aldrig kommer att bli så igen. I alla fall inte fullt ut. Dataspelandet har kommit för att stanna och det är bara att göra det bästa av situationen. Med det är därmed inte sagt att du som förälder ska stå maktlöst och passivt bredvid och bara titta på. Du måste, precis som dina föräldrar gjorde när du inte vill komma in från kojbygget, ta kontrollen och sätta upp tydliga regler. Allt för att spelandet inte ska gå överstyr.

Spelberoende – varningssignaler

Strategier mot spelberoende


Det där med att ta kontrollen och ha insyn kan låta enkelt i teorin med vara lite krångligare i praktiken. Här följer några punkter som kan vara till hjälp och underlätta i processen.

  • Var observant, begränsa och belöna. Om barnets spelande går ut över fritidsaktiviteter och inte minst skolarbete samtidigt som humöret börjar svänga mer än vanligt, kan det vara varningssignaler för ett begynnande beroende. Då är det viktigt att sätta tydliga gränser och begränsa spelandet. Låt istället spelandet bli en belöning, under t.ex. en timma, när fritidsaktiviteter och skolarbete är avklarat för dagen. Bestäm den tidsbegränsade tiden i förväg och tala även om när det är en liten stund kvar, så är barnet förberett på det.
  • Ha överblick och insyn. Ställ datorn så att du kan överblicka spelandet, särskilt när det är små barn. Då är det lättare att sätt gränser och tala om spelandet. Ju äldre barnet blir desto mer inflytande ska det ha gällande regler, men det är fortfarande du som förälder som har sista ordet. Ju yngre barnet är när du sätter gränserna desto lättare blir det när barnet är tonåring. Håll koll på PEGI-märkningen och följ den. Låt bara barnet spela spel som är avsedda för deras ålder även om barnet är moget för sin ålder. Välj och uppmuntra till sportspel istället för våldsspel.
  • Var eniga och spela med barnet. Gå tillsammans med grannföräldrarna eller föräldrarna som barnen umgås med och se om ni kan sätta upp gemensamma regler. Det kommer göra det lättare att sälja in argumenten för begränsad speltid hos barnen. Ta också chansen att spela med ditt barn. Det gör att du både får insyn i spelen och lär dig vad barnet gillar att spela. Men det är därmed inte sagt att du ska acceptera vilka spel som helst.

Andra aktiviteter


Ett sätt att få barn att spendera mer tid framför dator- och tv-spel är att erbjuda något som lockar barnet, det fungerar inte enbart med att måstena, t.ex. läxläsning måste göras klart först. Om barnet har ett intresse som det verkligen brinner för, uppmuntra till mer aktivitet inom det området. Är barnen små kan ni hitta på gemensamma aktiviteter, exempelvis utflykter eller att gå på bio, i familjen. Det kommer alla att vinna på i längden. Bejaka det ditt barn är bra på och hjälp till att bygga upp barnets självkänsla eftersom en bra självkänsla gör att man lättare tar sig an och provar på nya aktiviteter etc. Något som i sin tur kan motverka dataspelsberoende.

Andra aktiviteter

About Tyra