banner

Resa med barn

Innan baren kommer är det många som reser både mycket och långt för att sedan mer eller mindre sluta helt till dess att barnen uppnår tonåren. Ekonomin kan vara en orsak men inte alldeles sällan uppger småbarnsföräldrar en oro för att resa med barn. De är rädda för att barnen inte ska klara en längre flygresa, bli rastlös och gnälliga i bilen eller för att barnen ska bli sjuka under utlandssemestern. Det finns dock ingen som helst anledning till oro, bara man tänker efter lite i förväg. Läs vidare för att få tips om vad man bör tänka på innan man ger sig iväg på en resa med mindre barn.

Resa med barn

Vart vill ni resa?


Det första steget är så klart att bestämma sig för vart man vill resa och när. Kanske har ni redan en tanke om resmål annars kan det löna sig att prata med vänner och släktingar som också har småbarn och höra om de kan rekommendera något. Oavsett om man ska resa innanför eller utanför Sveriges gränser, med bil eller flyg så är ett bra sätt att lära känna resmålet att läsa på om det. Kontakta resebyråer, googla prata med andra – ju mer information ni kan få fram desto bättre. Den här biten är också den i planeringsstadiet som oftast upplevs som enklast och mest inspirerande. När ni har hittat ett resmål som passar er är det dags att bestämma hur ni vill bo. Har man små barn är det svårt att komma ifrån att det är smidigt med all inclusive. Det finns alltid tillgång till mat och dricka och det är lätt att gå upp på hotellrummet när de minst behöver sova eller man vill komma undan den starkaste solen mitt på dagen. Nackdelen är att man inte får se lika mycket. Det är lätt att fastna i bekvämligheten att ha allt nära till hands på hotellområdet. Och visst går det att göra utflykter men det är inte riktigt samma sak som att bo på ett mindre hotell där inte precis allt ingår. Detta är självklart en smaksak och handlar om vad ni vill ha ut av resan.

Förberedelser inför resan
När resmålet är satt och resan bokad är det dags för det där som kanske inte är full lika inspirerande och roligt. Det här bör du tänka på:

  • Kontrollera i god tid, helst fyra månader i förväg, att alla pass är giltiga vid resetillfället. I annat fall boka tid hos polismyndigheten för att få nya pass utfärdade. Tänk på att det kan vara ont om tider vissa perioder på året så vänta inte.
  • Vaccinationer kan behövas om ni ska resa utanför Europa och även på vissa ställen i Europa. Ta kontakt med sjukvården för att ta reda på vilka eventuella vaccinationer som behövs. Lita inte på vad vänner och släktingar säger i det här fallet, utan ring upp närmaste vårdcentral och fråga.
  • Packning, inte det roligaste man kan ägna sig åt men det går att effektivisera. Skriv packlistor för var och en som ska med och en för gemensamma saker. Då kommer allt gå så mycket enklare.

 

Ett sista råd inför er resa är att lägga till 30 min per barn om ni ska flyga. Tar det en timma för en eller två vuxna att ta sig till flygplatsen tar det två timmar med två barn. Var hellre på plats i god tid för att stressa med barn fungerar aldrig. Ta sig runt på flygplatsen och genom säkerhetskontrollen tar också betydligt längre tid om man har barn med, så planera tidsmässigt även för detta.


Förberedelser inför resan

About Tyra