banner

Hur uppmuntrar man barn att läsa mer?

Läslust, ett härligt ord som rullar på tungan och många föräldrar och vuxna i kontakt med barn önskar att de ska få känna just läslust och att ha det där suget efter en ny bok att läsa varje dag. Men att få barn att läsa idag är svårt, man tävlar med bland annat sociala medier och med youtube på tvn eller mobilen och för att känslan läsglädje ska infinna sig behöver man läsa ungefär 4.2 kilometer text för att hjärnan ska registrera och känna ett rus.

Hur uppmuntrar man barn att läsa mer?

Men de positiva effekterna är enorma när det kommer till barn som läser och när intresset inte verkar finnas och när ideerna för att få barnen i din närhet att läsa mer krymper så kanske följande tips nedan kan hjälpa till.

Positiva effekter

Barn som läser frivilligt böcker under skolterminerna har det främst roligare i skolan, men gör också bättre ifrån sig. Genom att läsa böcker tränar vi också på vår fantasi och möjligheten att leva sig in i olika sätt att tänka, känna och leva. Att läsa ger också människan en möjlighet att fly verkligheten om så bara för en liten stund. När vi läser så utvecklas även barnets språk och tänkande vilket är nödvändigt  för att klara oss socialt.

Läs, läs, och läs

Genom att få uppleva saker tillsammans med dig så lär sig barnen samtidigt och därför är det såklart viktigt att kunna läsa tillsammans. Högläsning är ett av de allra mest effektiva sätten för att påverka barnets framtida läsvanor. Man kan till och med börja läsa för bebisen som bara är några få månader men viktigast är att läsa överallt, på morgonen, innan lunchen, på kvällen eller varför inte på toaletten. Det viktigaste är att läsa varje dag och att prata om böckerna tillsammans. Som vuxen är det lätt att skylla på att man inte har tid att läsa men faktum är att många vuxna även tycker det är slöseri med tid, det är såklart därför en större anledning till att starta en ny bra vana och att läsa böcker regelbundet. Man glömmer också lätt att barn gör precis som vi vuxna gör, sitter vi vår vakna tid framför mobilen eller tvn så kommer barnen att vilja göra precis likadant.

Uppmuntra barn som redan kan läsa

Lär barnet att hitta böcker som intresserar dem, för såklart är det lättare att läsa en bok med något man är intresserad av men också genom att fortsätta med högläsning även när barnen är större brukar också rekommenderas, och viktigt är att fortsätta så länge barnet verkar tycka det är roligt.

Uppmuntra barn som redan kan läsa

Ett barn eller en ungdom som tycker om att läsa läser såklart mer än andra och genom att som vuxen erbjuda en stor mängd med böcker hemma kan man bibehålla intresset för att läsa när man väl fastnat för det, det är också av största vikt att barnet kan bestämma och påverka vilka texter hen själv vill läsa.

About Tyra