Hur uppmanar man barn att motionera mer?

Att få barn att motionera idag kan verka som en svår utmaning dock kan detta lätt arrangeras om rätt sport för barnet hittas. Här är det viktigt att ha i åtanke barnets egna intressen och anledningen till motioneringen. Om det handlar om hobby så är det viktigt att lyssna på barnets behov och hitta en sport så stämmer bra överens med barnets intressen. Ofta handlar det om sporter som föräldrarna vill att barnen ska praktisera och då kan det lätt hända att barnet varken har motivation eller intresse. Är orsaken till motioneringen hälsa så är det viktigt att först tala med en läkare för att enkelt kunna komma på vad det är exakt som barnet är i behov av. Överansträng inte ett barn i onödan och ge inte heller barnet för svåra utmaningar. En för svår sport för ett barn kan i längden skada barnets grova motorik.

En sport bör alltså väljas utifrån ett barns ålder, kapacitet och intressen. Alla sporter hjälper på något sätt barnet motoriskt men även i den sociala utvecklingen. Oavsett vilken sport ditt barn väljer så finns det garanterat åtminstone en handfull andra barn där att interaktionera med. Förutom det så tränar barnen även sin koncentration men även på att ta emot instruktioner. Barnen kommer att behöva fokusera på respektive lärare så väl som på sporten i fråga. Även detta kommer i längden att agera som en uppmuntran för barnen att gå till respektive sport eftersom de kommer se detta som en kul aktivitet att göra med kompisar. Sidan Kurser.se erbjuder en rad olika sporter för barn i nästan alla åldrar.

Olika sporter för barn

 Om barnet visar ambition och tålamod i alla de aktiviteter hen åtar sig så är simning definitivt den perfekta sporten för barnet. Simningen hjälper barnet att utveckla flexibilitet, få starkare armmuskler och även kicka igång växtmotoriken. Denna sport är även bra för en lättare sömn. Simning kan praktiseras redan från 6 månader då babysim finns att hittas. Som sport kan simning börjas med från och med två-tre års ålder, beroende på vad olika simskolor erbjuder. Simning hjälper till att utveckla flexibiliteten, balans och samordning av rörelserna. Det förbättrar barnets fysiska styrka och gör under för barnets hjärt- och andningssystem. Vidare hjälper det barnet i utvecklingen av hastighet, styrka och koncentration. Dans är den perfekta sporten för din lilla pojke eller flicka om hen gillar att röra sin kropp till musikens rytm, vare sig det är klassiskt eller modernt. Det är en av de mest komplexa sporterna och kan utföras på både social, hobby och underhållsnivå såväl som på prestationsnivå. Dans är bra för att förbättra ryggen och för att ha en bra kroppsposition. Forskare och psykologer uppmanar föräldrar att låta sitt barn börja med dans redan i ung ålder då de förutom motoriska utvecklingen även hjälper till med det sociala. Barnet kommer att ha kul, motionera och samtidigt integrera med andra barn. Genom dans så utvecklar barnen starkare muskler, speciellt i benen och armarna. Dans utvecklar rörlighet, flexibilitet, elegans och utveckling i kroppsställningen samt hållningen. Vidare finns självklart fotboll, tennis, handboll, karate, gymnastik, osv.