Ett föräldrateam

Att som föräldrar vara ett bra team är jätteviktigt för barnen, det kommer också sätta standarden för hur de i framtiden kommer att vara när de blir föräldrar. Även om man inte är ett par längre så kan man ändå vara ett bra föräldrateam. Det finns många olika exempel på hur man ska vara men en grundregel finns – barnen går alltid i första hand, oavsett.

Ett föräldrateam
Ett föräldrateam

Verkligheten

Jag ska vara ärlig och ge ett exempel på när vi inte var ett bra team tillsammans som föräldrar, för sådana saker inträffar och kommer med all sannolikhet någon gång att hända för dig också. Vi hade en nyfödd och en treåring, den nyfödda sov i en säng i vårt rum men varje kväll som jag nattade treåringen så passade jag på att sitta ned i lugn och i hans rum för att amma vår lilla dotter. Det blev en mysig rutin som treåringen uppskattade mycket, att jag bara sätt där i lugnet, tyst tills han somnade. Efter att han somnat så hade jag i de flesta fall ammat färdigt och kunde lägga vår dotter i hennes säng. En kväll hade sonen så himla svårt att somna och han hade varit gnällig hela kvällen och inte velat äta, eftersom det var ovanligt så sa jag till min man att det kan vara något på gång.

Verkligheten
Verkligheten

Han var orolig och vände och vred på sig i sängen och jag blev lite irriterad, även om jag borde veta bättre. Sen började han klaga på att han hade ont i magen samtidigt som lillan började skrika, förmodligen kände hon av min irritation som övergick till stress. Plötsligt hulkar sonen till och i nästa sekund börjar han kaskadkräkas. Med en gråtande, skrikande bebis på armen försökte jag assistera en liten pojke som grät och kräktes samtidigt. Jag ropade efter min man flera gånger att komma men inget svar och under tiden att jag ropade så kräktes han över både mig, bebisen och sängen, jag var så stressad, och bebisen skrek. Till slut satte jag på babyvakten och skrek i den. Då hörde jag att det började röra på sig på nedervåningen och han kom upp. Tårarna var svåra att hålla borta.

Ilskan kokade inom mig

Jag var så arg på honom men ville inte skälla så barnen skulle bli ännu mer upprörda. Däremot kunde jag inte låta bli att fråga varför han dröjde. Det tog ett tag innan jag hörde honom mumla något om att han höll på att betala räkningarna. Men först och främst visste jag att det inte var den tiden på månaden att betala och sedan vet jag att det inte är de gånger han betalar dem som han sitter med headset på, vilket han förmodligen gjort eftersom han inte hörde mig. Hur som helst så svarade jag ingenting då men tänkte att jag minsann skulle kolla sen om han varit ärlig mot mig eller dragit en vit lögn på grund av dåligt samvete, det är nämligen när han spelar på datorn som han brukar använda headset. Men det fick bli en senare fråga. Nu var jag tvungen att fokusera på barnen. Han fick springa och hämta en balja att kräkas i och hushållspapper, rengöringsspray, vatten och allt annat vi kunde behöva direkt. Skurningen fick vi prioritera till senare. Samtidigt som jag höll sonen när han kräktes i baljan så försökte jag krama honom och lugna honom. Han var så rädd eftrsom han aldrig hade kräkts innan. Det blev några riktigt tuffa timmar, nästan ett helt dygn, innan de kraftiga kräkningarna upphörde.

Jag hade rätt

När allting lugnat ned sig och sonen börjat återhämta sig så hade jag bestämt mig för att kolla om min man hade varit ärlig eller om han ljög för att hålla mig lugn. Mina misstankar var rätt, han hade inte betalat räkningar utan varit inne på sajter som zigiz, actionskojspel och pokerstarscasino. Då blev jag jättearg, inte just för att han spelar eftersom vi ofta spelar tillsammans, men att han gjort så att jag inte kunde nå honom om det behövdes under tiden att jag var med barnen. Att skälla och skrika tror jag inte på så jag tog ett allvarligt snack med honom istället och vi satte upp lite regler för vad som är okej och inte. Sedan dess har det inte hänt, spelar han om jag nattar barn så gör han det utan ljud.

Jag hade rätt
Jag hade rätt

Den här händelsen som först gjorde mig både arg och förtvivlad har ändå i slutänden blivit något bra eftersom vi kunde sitta ned och prata om det och dra upp regler för sånt. Om jag hade agerat direkt den kvällen så hade saker garanterat inte blivit så bra, jag skulle ha skrikit och barnen skulle ha sett oss bråka och blivit ännu ledsnare. Därför är jag glad att jag kunde kontrollera mig. Att vänta med diskussion tils den första ilskan lagt sig är oftast en väldigt bra idé. När det kommer till regler så har vi alla olika, det viktigaste är att man är överrens om dem och att man respekterar dem.