banner

En säker väg ut

Om man pratar med en grupp ungdomar, vars förtroende man har, och frågar dem: Har ni någon gång befunnit er i en situation som börjar bli obekväm och som ni inte kan ta er ifrån utan att det känns pinsamt? kommer flera av dem, om inte alla, svara ja. Handen på hjärtat, hur många gånger har du som vuxen inte befunnit dig i en liknande situation och desperat försökt komma på ett sätt att fly? Här kommer ett tips till dig och dina barn.

För enkelhetens skull kommer vi kalla strategin för plan X i artikeln. Det är en enkel plan som kommer hjälpa både dig och din tonåring, för det är kanske i första hand tonåringar som behöver lite hjälp med att komma undan grupptrycket från kompisarna.

Simpel men effektiv strategi

Låt oss säga att Oskar är på fest med kompisarna och där händer något som gör honom obekväm och han vill lämna festen. Det enda han då behöver göra är att sms:a ”X” till någon av de vuxna i familjen, mamma, pappa, äldre syskon, eller vilka som nu omfattas av strategin. När den som Oskar sms:ar till läser meddelandet ringer personen upp Oskar efter några minuter och följer den förutbestämda mallen för konversationen:
”Hej!”
”Oskar, det har hänt något här hemma. Jag måste komma och hämta dig på en gång”
”Vad har hänt?”
”Jag berättar när jag kommer och hämtar dig. Var redo att gå om fem minuter. Jag är på väg nu.”

Oskar kan säga till sina kompisar att någonting har hänt hemma och att han måste gå. Han kan inte ge någon förklaring och kan lämna festen utan att någon tycker att det är konstigt. Det finns dock en detalj som är extremt viktig för att strategin ska fungera och tonåringen vilja använda sig av den.

Inget fördömande eller några frågor

Det här är kanske den svåraste biten ur föräldraperspektiv, eftersom det bara är att erkänna att vissa av oss är fullständiga kontrollfreak, och det är att inte ställa några frågor. För att strategin ska fungera måste Oskar vara helt trygg med att han inte blir kritiserad eller bombarderad med frågor, det är upp till honom hur mycket eller lite han vill berätta. Detta gäller även om han har blivit upphämtad på en helt annan plats än den han sagt att festen skulle vara på. Det är en utmaning att, i ren välmening, inte fråga eller komma med förmaningar men vi lovar att om du låter bli kommer du ha kommit en lång bit på vägen att bygga förtroende mellan dig och tonåringen. Det enda villkorslösa undantaget är om någon är i fara, för då gäller det att ha pratat om hur viktigt det är att berätta något, vad det än kommer kosta en. I övrigt behöver Oskar inte berätta någonting för någon. Aldrig någonsin, om han inte väljer att göra det.

Självklart behöver det inte vara ”X” som är koden, det fungerar lika bra med någon annan bokstav eller ett ord. Det viktiga är att både du och ditt barn är helt på det klara med hur koden lyder.

About Tyra