banner

Bra matvanor

Det är tyvärr ett faktum att barn i Sverige blir allt fetare. Samtidigt som det har skurits ner på antalet idrottstimmar i skolan bli barn och ungdomar allt mer stillasittande, ofta framför datorn. Men bristen på motion är inte den enda orsaken till fetma, många barn och ungdomar äter fel mat. Och det är faktiskt inte barnen som ska behöva fundera på vad de äter och stoppar i sig, det är ditt jobb som förälder att hålla ordning på. Ja, det är faktiskt sant, övervikt och fetma bland barn är ett föräldraproblem.

Bra matvanor

Övervikt och fetma är ett stort problem i dagens samhälle och helt klart ett hot mot folkhälsan. Av den vuxna befolkningen är hälften av männen och en dryg tredjedel av kvinnorna överviktiga eller feta. Lägg till det att var femte barn/tonåring har problem med eller är överviktig.

Svårt att prata om

Barns vikt är ett känsligt ämne som vi helst inte alls vill prata om. Men vad gör man som förälder när man ser att barnets vikt ökar och hur tar man upp det utan skuldbelägga barnet? Det ingen av oss vill riskera är att trigga igång en osund relation till mat som i värsta fall slutar med någon form av ätstörningar. Ett bra första steg är att ta upp problemet i hälsotermer och vanemönster och inte med minsta fokus på utseende. Prata med barnet om att det är bra att röra på sig och att man blir stark och pigg av att cykla, gå eller springa. Och viktigast av allt, här fungerar det inte att lägga över allt ansvar på barnet, du som förälder måste se till att hjälpa ditt barn genom att initiera exempelvis cykelturer där du själv är med eller ta med barnet ut på en längre eller kortare vandring i skogen. Låt träningen bli en lek. Övervikt är till syvende och sist ett familjeproblem, inte ett individproblem, men därmed inte sagt att det är ett problem som inte går att lösa.

Bra matvanor

Ett barn ska aldrig behöva fundera på vad det äter, det är du som förälder som behöver inse att era matvanor kanske inte är de bästa och att en förändring där är första steget mot en sundare livsstil för hela familjen. En familj som äter bra från början lägger också grunden för bra matvanor i framtiden. Det kan vara svårt att få barn att äta nyttigare men här handlar det om att vara envis som förälder och faktiskt visa vem det är som bestämmer. Det blir konflikter under någon eller några veckor sedan är det över. Om man låter bönor, frön, grönsaker och nötter vara en del av kosten redan från början så kommer det bli lika självklart med grönsaker som att jultomten kommer på julafton. När det kommer till de större barnen som har lite mer egen vilja kan en lösning vara att duka fram maten på ett annat sätt än vanligt. Duka fram skålar med majs, nötter, gurk- och morotsstavar, rå blomkål etc. som är lätta att plocka till sig. Byt ut chips och popcorn till fredagsmyset mot bitar eller stavar av grönsaker istället och gör egen dip-sås av exempelvis grekisk yoghurt och kryddor istället för en färdig kryddmix.

Bra matvanor

About Tyra