banner

Barn och mobilanvändning

I dagens läge spelar de allra flesta barn mer eller mindre på någon form av surfplatta eller mobiltelefon. Men är det så bra egentligen? Vet vi tillräckligt om hur strålningen påverkar barns hälsa eller hur spelandet påverkar utvecklingen av deras hjärnor? Finns det någon risk för att spelandet hindrar barnen från att fantisera, leka och själva kunna sysselsätta sig?

Barn och mobilanvändning

Det kan vara tröttsamt att höra tjatet om att få låna mamma eller pappas mobiltelefon så fort det blir lite dödtid eller barnet får tråkigt. Många anser att barn mår bra av att ha tråkigt eftersom det tvingar dem att tänka ut något att göra på egen hand och att om barn, och vuxna med för den delen, har lite tråkigt mellan varven blir så mycket roligare när det sedan händer något roligt. Men hur mycket sanning ligger det i det påståendet?

Vad behöver ett mindre barn?


Ett barn i förskoleåldern behöver mat som är bra för kroppen, regelbundna mattider, kärlek, jämnåriga kompisar, rörelse, sömn, fantasilek och samtal (vuxna som läser sagor eller sjunger med barnet och pratar med det). Det är de dagliga behoven för ett mindre barn och det är din uppgift som förälder att skapa förutsättningar och möjligheter för det, varje dag året runt. Funderar du någon gång över vilka av de dagliga behoven en mobiltelefon eller surfplatta kan fylla för ett barn? Om inte, gör det under några minuter.  Vad kom du fram till? Mat och sömn kan mobila enheter definitivt inte uppfylla, där finns det inget att diskutera. Men hur är det med fantasi och språkutveckling? En del spel kan absolut vara lekfulla och stimulera barns fantasi, andra är det absolut inte. Vissa filmer kan ge en bra språkträning och språkinput, andra inte alls. Barn lär sig språk bäst genom att samtala med andra människor, vuxna eller barn. Spel kan stimulera barn till att röra sig mer men många bidrar till det motsatta, mer stillasittande. Mobiltelefon eller surfplatta kan sysselsätta barnen en tid och ge dig som förälder en möjlighet att göra annat viktigt, eller bara pusta ut ett litet tag.

Begränsa speltiden och lägg den när det passar

Det är du som förälder som sätter gränserna för när och vad barnen spelar. Gör upp regler som passar er vardag (och helger) och tillåt till exempel spel medan du lagar middag. Förklara för barnen vilka regler som gäller och varför det passar att spela just de tiderna. Var också observant på vilka spel som triggar barnens belöningscentrum för att få dem att spela mer. Det spel som är utvecklade för det här är i regel spel där man samlar pengar eller poäng för att kunna ta sig till nästa nivå i spelet. Om barnen har svårt att släppa de här spelen eller tjatar, på ett osunt sätt, om att få spela är det dags att prata med dem. Det enklaste är att säga att det är ett lurigt spel som lurar hjärnan att tro att det enda den vill är att spela och att du ser att det inte är bra för barnet att hålla på att spela det här spelet. Det är du, inte barnet, som sätter gränserna för skärmtid, spel och film. Barn klarar inte av att motstå det lockande med spel och film för att sätta gränserna själv, och det gäller långt upp i tonåren.

Begränsa speltiden och lägg den när det passar

 

About Tyra